Sarcina de la A la Z
Sarcina este o stare fiziologica, normala, care trebuie perceputa ca atare de catre gravida si de apartinatorii acesteia, dar care trebuie urmarita cu multa atentie de catre medicul obstetrician, al carui obiectiv principal este de a decela sarcinile cu risc obstetrical.
Pe parcursul sarcinii gravida va discuta permanent cu medicul pt a intelege cat mai bine schimbarile prin care trece.
Examenul de rutina
Este un examen medical complet, care se va efectua inaintea aparitiei sarcinii. Medicul va cere unele informatii cu privire la starea de sanatate a pacientei si a membrilor familiei, pentru a afla daca cineva din familie a suferit de anumite boli sau a efectuat anumite proceduri chirurgicale. Analizele de rutina trebuie sa includa determinarea grupului sangvin si a Rh-ului, daca acestea nu sunt cunoscute. Dupa caz, poate fi necesara si determinarea lor la partener, pentru a dignostica o eventuala incompatibilitate de grup sangvin sau de Rh. Este esential ca viitoarea mama sa fi fost vaccinata împotriva rubeolei sau imunizata prin boala. Aceasta boala poate provoca avortul spontan sau dezvoltarea unor malformatii congenitale la copii. Pentru a crea imunitate, vaccinarea se realizeaza cu cel putin trei luni înaintea conceptiei.
Este indicat sa se faca o programare din timp in vederea obtinerii recomandarilor specifice preconceptiei. Medicii se ocupa nu numai cu probleme legate de boli ereditare si infertilitate, dar si de examinarea si indrumarea unui cuplu fara probleme. De cele mai multe ori sunt examinate cuplurile ce prezinta infectii cronice, cum ar fi infectia cu Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma etc. Infectiile depistate vor fi tratate inaintea aparitiei sarcinii, astfel incat rezultatele testelor imunologice sa fie in limite normale; nu se va neglija nici perioada de recuperare.
Trimestrul 1:
Primul trimestru de sarcina reprezinta perioada de la conceptie pâna la sfârsitul celei de-a 12-a saptamâni de sarcina. Exact in acest interval, un ou fecundat se transforma in embrion iar embrionul, la rândul sau, devine fat. Chiar daca perioada este scurta ca interval, ea presupune o serie de modificari importante. In timpul primelor douasprezece saptamâni se formeaza toate organele vitale a copilului, organismul mamei se obisnuieste treptat cu sarcina, si functioneaza in conformitate cu modificarile existente. S-a observat, copiii doriti vor fi si cei mai sanatosi. Prin urmare, o mama care se preocupa din timp de viata viitorului copil are sanse mari sa aiba o sarcina si o nastere usoare. Aceasta perioada va impune un mod sanatos de viata.
Prima consultatie este esentiala pt identificarea factorilor de risc care ar putea afecta mama sau fatul. Aceasta cuprinde anamneza, datele personale ale gravidei si partenerului, antecedente personale, si cele heredocolaterale.
Consultatia cuprinde un examen clinic general si unul obstetrical. Se recomanda de asemnea efectuarea unui set de analize de laborator. Prima consultatie presupune si efectuarea unei ecografii pt confirmarea sarcinii si pentru stabilirea varstei sarcinii. .
Urmatoarele consultatii vor fi recomandate in mod obisnuit la o luna interval pana la 28-32 de saptamani , dupa care la interval de 2 saptamani intre 32 – 36 de saptamani si saptamanal in ultima luna de sarcina (36- 40 de saptamani)
Dublu Test (sau testare dublu marker, screening prenatal trimestru I) detecteaza afectiunile bebelusului inca din primul trimetru de sarcina, fiind efectuat in intervalul cuprins intre saptamana 11-14 de sarcina.
Este utilizat pentru evaluarea gradului de risc a malformatiilor cromozomiale ca:
- sindrom Down (trisomie 21)
- sindrom Edwards (trisomie 18)
- fibroza chistica
- malformatii cardiace
- boala Tay-Sacs
- spina bifida
- anemia celulelor in secera
Este deosebit de important sa fie efectuat pentru femeile cu varsta peste 35 ani si care raman insarcinate, intrucat, odata cu inaintarea in varsta, creste si riscul aparitiei sindromului Down.
Dublul Test beneficieaza de avantajul ca se realizeaza inca din primul trimestru de sarcina, cand orice interventie asupra fatului este mai putin invaziva. Testul se efectueaza in saptamanile 11-14 de sarcina in majoritatea centrelor medicale private. Testarea se face fie separat, printr-un test de sange, fie impreuna cu o ecografie. Testul de sange si ecografia se vor efectua in aceeasi zi sau la interval de maxim 24h, pentru rezultate concludente.
Testul presupune detectarea a 2 markeri serici: PAPP-A (proteina A plasmatica in sarcina, se gaseste in placenta, nivelul ei creste cu varsta gestationala) ale carei niveluri scazute pot indica sindromul Down, nasterea unui bebelus prematur sau cu retard de crestere, preeclampsie, si beta-hCG (gonadotropina corionica umana, mai relevanta decat molecula simpla care a pozitivat testul de sarcina in prima faza). Acesti doi markeri pot detecta sindromul Down in 63% din cazuri; daca coroboram rezultatul celor doi markeri cu marimea translucentei nucale masurata ecografic, atunci sansele de detectie ale sindromului Down cresc la 86%. De aceea testul de sange si ecografia se fac impreuna sau la interval mic una de cealalta.
Calcularea MoM (multiplu de mediana) pentru cei doi markeri serici si pentru translucenta nucala (grosimea cefei fatului) si corectarea acestora in functie de datele clinice ale mamei va putea evalua:
- riscul biochimic de sindrom Down la nastere (MoM corectat pentru fiecare din cei doi markeri serici raportat la varsta mamicii la nastere) si
- riscul de trisomie 18 (MoM corectat pentru fiecare dintre cei doi marker serici raportat la varsta mamicii)
- riscul combinat de sindrom Down (risc biochimic+translucenta nucala)
Dublul Test nu pune diagnosticul de Sindrom Down sau trisomie 18, ci ofera o estimare a riscului de a dezvolta o sarcina cu anormalitati cromozomiale, fiind un punct de plecare in recomandarea altor investigatii suplimentare, mai invazive (amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale), dar care constituie o metoda de diagnostic.
Avantajele Dublu Test:
In cazul in care rezultatul este pozitiv, deoarece se efectueaza in stadiile incipiente de sarcina, acesta ofera timp (inclusiv timp de gandire) pentru efectuarea de testarilor suplimentare, Daca testul este pozitiv si inclusiv testul de diagnostic confirma rezultatul Dublului Test, atunci se poate decide intreruperea sarcinii. Fiind la inceput, intreruperea sarcinii va avea mai putine complicatii, iar implicatiile psihologice vor fi mai mici.
Trimestrul 2:
Consultatiile de trimestrul al II- lea de sarcina ofera informatii legate de evolutia sarcinii, si vor fi efectuate examenele clinice generale, cu monitorizarea greutatii si tensiunii arteriale. Se va masoara inaltimea fundului uterin si a circumferintei abdominal si se vor monitorizeaza bataile cordului fetal.
Tot in trimestrul doi, se efectueaza dublul sau triplul test, care sunt metode de screening pt defectele de tub neural si a trisomiilor 21 si 18 . Gravidele Rh negative vor efectua in acest trimestru dozarea anticorpilor anti – Rh., in saptamana 28 , si vor repeta aceasta analiza in trimestrul 3. Intre 24-28 de saptamani se va efectua testul de toleranta la glucoza. Intre 20-24 de saptamani se recomanda ex ecografic de morfologie fetala.
Triplul test
Cu ajutorul acestei triple testari se pot evalua riscurile unei afectiuni de tub neural (spina bifida) sau anormalitati cromozomiale de tipul sindromului Down (trisomia 21) sau sindromului Edwards (trisomia 18). Insa, toate aceste teste de screening nu pun un diagnostic, ci doar calculeaza o probabilitate de risc pentru aparitia unor probleme congenitale la fatul nenascut, ele avand menirea de a indica necesitatea efectuarii de investigatii suplimentare, ca amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale.
Triplul test se face in intervalul saptamanilor 15-20 de sarcina (cu rezultate optime in saptamanile 16-18.Pentru testarea triplu marker se va preleva o mostra din sangele mamei pentru a masura nivelurile:
- hCG (gonadotropina corionica umana) secretata de placenta, cu variatii de crestere si scadere pe parcursul sarcinii;
- estriolul neconjugat, un produs al placentei si al fatului, care creste odata cu varsta gestationala;
- alfa-fetoproteina (AFP) produsa de ficatul bebelusului; valorile ei cresc odata cu varsta sarcinii, ajungand de 0.2ng/ml la inceputul sarcinii la 250ng/ml in saptamana 32 de sarcina.
- cateodata se testeaza si inhibina A (produsa de placenta), intrucat creste considerabil sansele de detectare a sindromului Down, vorbind acum de testul cvadruplu (Quad Test).
Nivelul fiecarei substante prezente in sangele matern ajuta sa se evalueze riscul fatului de a dezvolta defecte congenitale, incluzand aici malformatiile de tub neural (cum este spina bifida) si anormalitatile cromozomiale (ca sindromul Down).
La fel ca in cazul Dublului Test, urmeaza calcularea multiplului de mediana (MoM) pentru fiecare marker masurat in functie de datele clinice ale mamei:
- varsta , greutatea mamei si rasa;
- daca gravida are diabet sau nu, daca este fumatoare sau nu;
- daca are gemeni, tripleti, etc.;
- varsta gestationala a fatului evaluate ecografic;
Interpretarea rezultatelor Triplului Test se face in functie de urmatoarele valori, considerate a fi normale:
- defecte de tub neural: limita de risc 2.5MoM
- trisomie 21 (sindrom Down): limita de risc 1/250
- trisomie 18 (sindrom Edwards): limita de risc 1/100
De obicei, atunci cand rezultatele testarii triplu marker dezvaluie niveluri crescute ale AFP ce indica un risc posibil de spina bifida sau alt defect de tub neural,se va recomanda repetarea ecografiei si eventual, amniocenteza, care presupune extragerea unei cantitati mici de lichid amniotic din uter pentru examinare suplimentara.
Pe de alta parte, nivelurile scazute ale AFP si al estriolului, alaturi de valori mari ale hCG si inhibina A, indica un risc pentru sindrom Down. Pasul urmator ar fi tot o ecografie si amniocenteza.
Triplul Test este doar un test de screening, de verificare. Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat o afectare fetala.
Trimestrul 3
In aceasta perioada se va monitoriza clinic evolutia sarcinii, tensiunea arteriala, greutatea, bataile cordului fetal, miscarile active fetale. Intre saptamanile 28- 30 se va efecua rollover test-ul care depisteaza gravidele cu risc de hipertensiune indusa de sarcina. Se va efectua pelvimetria interna, pentru aprecierea bazinului osos, examenul local pt aprecierea starii colului uterin si stabilirea prezentatiei. Se vor recomanda, efectua si interpreta analizele de sange si de urina specifice ultimului trimestru, culturile din col si ex de secretie vaginala Se vor efectua ecografiile de ultim trimestru. Pacientelor Rh negative, li se recomanda dozarea anticorpilor anti-Rh.