Consultatie Menopauza

Menopauza apare datorita faptului ca o data cu inaintarea in varsta a femeii ovarele inceteaza sa produca hormoni (estrogen si progesteron).

Varsta medie de instalare a menopauzei variaza in limite largi. In tarile industrializate varsta medie este de 51 de ani cu variatii intre 39-57 ani.

Menopauza instalata inainte de 40 de ani se numeste menopauza precoce si necesita investigatii suplimentare. Poate avea

–cauze chirurgicale(inlaturarea ovarelor)

-cauze medicale(cure de chimioterapie pentru diferite cancere)

-cauze imunitare

-cauze genetice

Perimenopauza reprezinta un sir de evenimente fiziologice care preced instalarea menopauzei si care se caracterizeaza prin modificarea caracterelor ciclurilor menstruale si aparitia simptomelor vasomotorii (bufeuri, uscaciune vaginala). Dureaza in medie 4-5 ani. Postmenopauza se refera la perioada ce urmeaza instalarii menopauzei si se caracterizeaza prin aparitia semnelor si simptomelor determinate de scaderea hormonilor plasmatici.

Toate femeile aflate in menopauza sau in perimenopauza trebuiesc evaluate cel putin 1 data pe an cu examen clinic complet de catre medicul de familie.

De asemenea trebuie sa va adresati ginecologului care va efectua anual

– examen pelviabdominal

– ecografie

– consult clinic al sanilor

– mamografie

– examen citodiagnostic Babes-Papanicolau

Pacienta trebuie informata despre riscurile cardio-vasculare si osoase. Pacientele aflate in perimenopauza care mai au inca menstra si care sunt active sexual pot sa ramana insarcinate.

Modificarea stilului de viata, a dietei si introducerea unui program regulat de exercitii fizice pot sa diminueze simptomatologia menopauzei si a perimenopauzei.

Fa-ti o programare!

    Detalii Contact

    Telefon: 0722.264.230